Xerrada sobre l’ocupació lingüística als PPCC

30/03/2022 – 19:00 – Campus Ciutadella UPF (sala de graus Albert Calsamiglia)
El tema: L’ocupació cultural i lingüística.

El poble català existeix en virtut de trets culturals comuns i distintius, el més central dels quals és la llengua catalana. La catalanitat, i la consciència d’aquesta, és l’obstacle més gran per la sostenibilitat de l’ocupació espanyola i francesa del nostre país. On una identitat diferent de la de l’ocupant roman, perdura el germen de la revolució. No hauria de sorprendre, per tant, que els ocupants tinguin un llarg historial de campanyes de tota mena contra el català. Malauradament, però, la lluita en defensa de la llengua no gaudeix de la centralitat de la qual hauria de gaudir partint de l’anàlisi anterior: el que està en joc és qui som, això no obstant, sovint s’entén com una lluita política secundària. El context actual és el que descriu Furest quan assenyala que “la consciència lingüística, en comptes d’augmentar en paral·lel, com hauria estat esperable, a la presa de consciència política, ha lliscat vertiginosa en un sentit inversament proporcional. Heus aquí l’autèntic drama, perquè, com va augurar Pompeu Fabra, si la llengua falla, fallarà tot.”

És una responsabilitat de primer ordre per l’independentisme organitzat rescatar-nos d’aquest desori i avançar cap a la presa de consciència lingüística i la normalització de la nostra llengua. Fracassar en aquesta tasca converteix en fútils els avenços en altres fronts.

Els ponents
Gerard Furest

Gerard Furest

És professor de secundària i membre de la Intersidical.

És autor del Decàleg irreverent per a la defensa del català, un decàleg ple de propostes per mantenir viva la llengua i no sucumbir davant l’ocupació lingüística.

Ivan Solivellas

Ivan Solivellas

És graduat en Llengua i Literatura Catalanes i professor universitari. Les seves línies de recerca se centren la lexicologia i la sociolingüística.  

Compagina l’activitat acadèmica amb la defensa de la llengua com a membre de l’executiva de Plataforma Per la Llengua.

 

Gal·la Martí

Gal·la Martí

És estudiant de darrer curs de Filologia catalana a la UB.

També és membre de Canal Malaia, una iniciativa creada el maig del 2020 que busca potenciar la creació de contingut en català a les xarxes socials.